Obstakelverlichting

Er zijn verschillende soorten obstakelverlichting volgens ICAO.
De International Civil Aviation Organisation (ICAO) heeft de obstakelverlichting ondergebracht in 3 verschillende niveaus te weten lage intensiteit obstakelverlichting, medium intensiteit obstakelverlichting en hoge intensiteit obstakelverlichting met ieder hun eigen eisen. De Nederlandse overheid volgt als richtlijn ook deze ICAO indeling.

Lage intensiteit obstakelverlichting is geschikt to 45mtr hoog
Volgens ICAO zijn lage intensiteit obstakellichten geschikt tot een hoogte van 45 meter. Deze lichten zijn a ltijd vast brandend en rood van kleur. Deze lage intensiteit obstakellichten zijn weer op te delen in type A en B. Type A lage intensiteit obstakellichten hebben een intensiteit van 10 Candela en de Type B lage intensiteit obstakellichten hebben een intensiteit van 32,5 Candela.
De Nederlandse regelgeving heeft voor civiele applicaties de eis van een minimale intensiteit van 50 Candela.

De obstakelverlichting tot 150 meter
tussen de 45 meter en 150 meter hoogte is een medium intensiteit obstakellicht vereist. Deze medium intensiteit obstakellichten zijn weer op te delen in type A, type B en type C. Het type A medium intensiteit obstakellicht is een wit flitsend licht, type B is een rood flitsend medium intensiteit obstakellicht en type C is een rood vast brandend medium intensiteit obstakellicht. Met de nieuwe generatie medium intensiteit obstakellichten uitgevoerd met LED zijn er ook gecombineerde type A en B zodat er slecht 1 armatuur nodig is in plaats van 2 stuks medium intensiteit obstakellichten.

Obstakelverlichting van het hoogste niveau
Voor alle obstakels boven 150 meter is de hoge intensiteit obstakelverlichting vereist. Deze hoge intensiteit obstakelverlichting is een wit flitsend licht met een flitskarakter tussen de 40 en 60 flitsen per minuut. Ook bij deze hoge intensiteit obstakellichten zijn er weer type A en type B. Het verschil zit in de intensiteit gedurende de periode overdag. De lichtintensiteit is 200.000 Candela (type A) tegenover 100.000 Candela voor type B.